skriva-personligt-brev-1024x562

Av Muberra Kaplan.

VAD ÄR TILLIT/MIDUM?

Tillit är att lita på någon. Om man har tillit för en vän så litar man på denne. Att kunna lita på samhället och media kan vara svårt. Man vet aldrig om de ljuger eller om hur mycket som sägs är sanning. Detta kan göra att vi kan bli grundlurade om vi litar utan att tänka kritiskt på t.ex. media (tv, nyheter).

Även om en person inte direkt ljuger kan hen bara säga det som gynnar henom alltså kanske bara halva sanningen. Om man kommer på en person med att ljuga förlorar man oftast tillit till denna person och det är väldigt svårt att bygga upp det igen. Även om man lyckas kommer den aldrig bli lika hel som den var innan.

Om vi tar ett papper som ett exempel; först är pappret rakt och är inte skrynkligt, om man sedan ljuger och tappar förtroende är det som att man knycklar ihop pappret. När man nu försöker bygga upp det tillit man knycklade ihop igen så kan man släta ut pappret. Skillnaden är att pappret kommer vara skrynkligt hur mycket man än plattar till det och det kommer aldrig bli lika slätt och fint som det var först.

VAD ÄR DRÖM/KUMM?

Det finns, såvitt jag vet, två sorters betydelser på ordet dröm. Det ena är när man drömmer en dröm i sömnen, denna typ av dröm kan man oftast inte styra. Det andra är när man t.ex. har en dröm som man vill ska gå i uppfyllelse, t.ex. att man vill bli läkare eller lika bra på fotboll som Zlatan, eller om man vill att det ska vara fred på jorden och fattigdom inte ska existera. Denna typ av dröm kan man säga är ett slags mål, t.ex. min dröm är att/mitt mål är att, eller, jag har som dröm att/jag har som mål att.

Drömmar kan ändras och byta riktning. När jag var liten ville jag bli polis, eller brandman. I högstadiet ville jag bli politiker och nu går jag i gymnasiet och vill bli psykolog, kanske till och med kriminalpsykolog (som har med polisyrket att göra) och detta visar att drömmar kan ändras men sedan ändras tillbaka.

En av min MHG-tränares drömmar är att få Mool Heuk Gil att bli världskänt och sprida dess filosofi för att bidra till världsfreden. Därför har man som har svart bälte ansvaret att sprida MHG till världens alla hörn.

Av Muberra Kaplan.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.