skriva-personligt-brev-1024x562

Armando Hernandez.

Vad är löfte?
Armando Hernandez uppsats

Det finns ett ordspråk som låter så här “man ska inte lova mer än vad man kan hålla”. Om man är uppmärksam kommer man ofta att höra, hur vissa personer ger löften i slutet på många meningar: – “jag lovar”, sedan händer inte så mycket, många till och med glömmer det. Vad händer när man lovar massa saker som man inte kan hålla? Jo, man tappar deras förtroende, även om man tror att dessa löften var obetydliga, kan de vara viktiga för den andra personen.

Vi måste tänka på hur de andra blir påverkade av ett ouppfyllt löfte, de kan bli besvikna, ledsna och t.o.m arga. Varje gång vi lovar någonting, då ger vi vårt ord. Ordet är en av de viktigaste ägodelarna vi har, ordet tillsammans med våra handlingar definierar oss som personer. Om vi går runt och lovar och lovar och ingenting händer, då förlorar vi, sakta men säkert, vår trovärdighet och ingen kommer att lita på oss längre.

Tillit byggs på de erfarenheter vi samlar på oss i det sociala samspelet med andra personer i vår omgivning. När vi lovar något och inte håller det, då har vi lurat personen i fråga och en lögn är alltid en lögn, även om den är “vit”. Det finns löften överallt, man förlovar sig inför äktenskapet och lovar evig kärlek till en annan person, man lovar att försvara sitt land, man lovar att tala sanningen i rättssalen, man lovar att få bra betyg i skolan, man lovar att komma i tid, man lovar att inte göra det igen, etc, etc.

Hur många saker lovar man på en dag? Hur många saker lovar politiker (vallöften)? Och hur många av alla dessa löften blir uppfyllda? Det är omöjligt att räkna, det finns nästan lika många lögner som löften. Det är bättre att lova en sak och uppfylla den än att lova massa små saker och inte uppfylla dem, att lova och inte hålla sitt löfte är det värre än att inte lova någonting.

Det finns till och med människor som lovar saker och ting som de kan inte göra själva “…jag lovar att han kommer att vinna den här tävlingen…” Hur kan man tänka sig att lova för någon annan, det är som att gissa, man lägger sin trovärdighet hos någon annan. Att lova sig själv.

Jag tycker att det är det bästa löftet. Du sätter ett mål och lovar dig själv att göra allt för att fullfölja det, om man misslyckas med det, blir man självklart besviken, men det finns inga andra inblandade.

Att kämpa och kunna hålla ett löfte är en fantastisk känsla som är svår att beskriva. Jag tycker att alla skulle må mycket bättre än att lova mindre och göra mer. I nuläget lever många människor i ovisshet och blir lurade gång på gång av tomma löften. Napoleon Bonaparte (1769–1821) sa: “Det bästa sättet att hålla sitt ord är att inte ge det”

Akalla den 22/okt, 2017.
Av Armando Hernandez.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.